De Tunesiër die verdacht wordt van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn was ook in eigen land een bekende van de politie. De in heel Duitsland gezochte terrorist werd in Oueslatia, waar hij op 22 december 1992 het levenslicht zag, bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens diefstal met geweld.

De vader van Anis Amri liet woensdag via de regionale radiozender Mosaïque FM weten dat zijn zoon ongeveer zeven jaar geleden uit Tunesië verdween en als illegale immigrant in Italië terechtkwam. Daar zat hij vier jaar in de cel wegens brandstichting in een school.

Na zijn vrijlating dook hij in 2015 op in Duitsland. Hij had nog wel contact met zijn broers maar niet met zijn vader.

100.000 euro voor gouden tip

Het Openbaar Ministerie in Duitsland heeft woensdag een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor tips die leiden tot de aanhouding van de pleger van de terreuraanslag op de kerstmarkt in Berlijn.

In het officiële opsporingsbevel staat dat de vermoedelijke dader Anis Amri heet, 1,78 meter lang is, zwart haar heeft en bruine ogen en een islamitische bedreiging vormt. Mensen die de gezochte man zien, wordt aangeraden meteen de politie te bellen en niet op eigen houtje te handelen. “Breng u zelf niet in gevaar, want de persoon kan gewelddadig zijn en bewapend.”

Anis A. al eerder in het vizier

Al voor de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn had de Duitse justitie de Tunesische verdachte van de terreurdaad op de korrel. Ralf Jäger, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, zei woensdag dat al een onderzoek liep naar Anis A., omdat die werd verdacht van het voorbereiden van "ernstige staatsgevaarlijke activiteiten".

Jäger zei dat dit onderzoek vanuit Berlijn werd gevoerd, omdat A. zich sinds februari dit jaar vooral in de Duitse hoofdstad ophield. De terreurverdachte verbleef voor de aanslag kort in Noordrijn-Westfalen. Die deelstaat grenst aan ons land.

In juni 2016 hebben de Duitse autoriteiten de asielaanvraag van de verdachte afgewezen. Hij kon niet direct worden uitgezet, omdat hij geen geldige identiteitspapieren had. De Tunesische documenten die nodig zijn om de man uit te zetten, zijn pas twee dagen na de aanslag in handen van de Duitse autoriteiten gekomen.